In de omgeving - Eetcafé Le Mistral

Een smal stukje Nederland breed beleven

 

Met de grootste binnenvaarthaven van Nederland en het sluizencomplex in het Julianakanaal is Maasbracht verworden tot een echte toeristische trekpleister. Het is goed toeven op de havenboulevard op één van de vele terrasjes, maar u kunt u eveneens heerlijk culinair laten verwennen bij één van de vele eetgelegenheden. De variatie in het aanbod is enorm: van een ongecompliceerd eetcafé tot een twee-sterren restaurant.

Maar naast eten en drinken, valt er in de omgeving nog veel meer te beleven. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Maas Binnenvaartmuseum en laat u onderdompelen in de geschiedenis van de binnenvaart, of fiets vanuit Maasbracht over de sluis door richting het oude vestingstadje Stevensweert. Maar vergeet ook zeker Thorn niet: beter bekend als het Witte Stadje vanwege zijn witte huisjes in het centrum. Kortom: mogelijkheden genoeg om dit smalle stukje Nederland breed te beleven.

Maas en Binnenvaartmuseum Maasbracht 

In het museum bevinden zich talloze zaken die herinneren aan de rijke geschiedenis van de schippersbeurs en het heden en verleden van de binnenvaart. Het museum bevat diverse schaalmodellen van schepen die in een ver verleden de binnenwateren bevoeren en een maquette van het schepenkerkhof. Dit kerkhof is het resultaat van een ramp die de binnenvaart trof in 1944 waarbij 240 schepen in de binnenhaven van Maasbracht tot zinken werden gebracht.

Gemeentemuseum Land van Thorn

Het gemeentemuseum ‘Land van Thorn’ presenteert in woord en beeld de bijzondere geschiedenis van Thorn. Aan de hand van kunsthistorische objecten en moderne multimedia shows wordt bijzondere aandacht geschonken aan de abdissen en adellijke stiftsdames die hier eeuwenlang woonden. Met behulp van een gratis audiosysteem krijgt u tijdens uw bezoek informatie.

Sluizencomplex Maasbracht

Het Sluizencomplex Maasbracht ligt in het Julianakanaal ten westen van Maasbracht. Het complex vormt de overgang tussen het Julianakanaal en de Maas en bestaat uit drie sluiskolken. De sluizen hebben met 11,85 meter het grootste verval van alle sluizen in Nederland en hebben vanwege dat verval drijvende bolders. Het complex omvat drie sluizen met identieke schutkolken met een lengte van 142 meter en een breedte van 16 meter.